Antennes kunnen op verschillende manieren bevestigd worden. Er staan erg veel instructieve foto's in svn: http://svn.wirelessleiden.nl/svn/node-config/fotos/ .

veiligheid

Denk vooraf goed na over de veiligheidsaspecten! Zie af van een mooie plek als je er niet veilig kunt komen of veilig kunt werken. Gebruik een steiger of een hoogwerker. Het liefst werken we op een goed bereikbaar, plat dak waar je niet dichter dan 2 meter van de rand hoeft te werken. Zie ook VeiligheidsPlan.

muurbeugel

Het eenvoudigste is het een kant-en-klare muurbeugel te gebruiken. Zie bijv. deze foto.

betonvoet

Op platte daken kan een zelfgemaakte betonvoet gebruikt worden (zie http://uuu.wirelessleiden.nl/antennevoet.htm ). Deze weegt ongeveer 25 kg (een zak prefab betonmortel), dat kun (mag) je dus net nog tillen. Voor het transport naar het dak een sleetje op een ladder gebruiken. Zie de foto's bij de bouw van NodeWissel.

De hoogte van de antennemast is in dit geval beperkt (70 cm) vanwege de windbelasting. Deze betonvoeten hebben in de praktijk bewezen heel stabiel te zijn. Ze draaien en schuiven niet. Om beschadiging van het dak te voorkomen staan ze op een kunstgras-matje of een plaat polystyreen schuim. De eerste betonvoeten werden gebruikt bij NodeIMI, zomer 2002.

Er is ook een variant bedacht om antennes over een rand te laten 'kijken', zie NodeGrip.

Er zijn ook kant-en-klare antennevoeten te koop. Zie bijvoorbeeld NodeRudi.

mast met muurbevestiging

Moet de antenne hoger komen, dan kan een mast aan een muur of schoorsteen bevestigd worden. Steigerbuizen zijn geschikt voor de mast. Gebruik bij voorkeur twee beugels en een scharnier aan de onderkant (klapmast). Het gebruik van een klapmast werkt heel gemakkelijk en veilig: je kunt de hele mast eest optuigen, inclusief kabels en als alles zit omhoog hijsen (opklappen). Eventueel (bij een schoorsteen) bovenin een katrol bevestigen zodat je vanaf het dak kunt hijsen. Maximale hoge van de mast boven muur of schoorsteen: 3 meter. Zie NodeLCPL en NodeOBLste voor foto's.

Voor de bevestiging M8 keilbouten gebruiken (wrikken!). Bij een schoorsteen (zeker als het metselwerk niet zo best meer is) kun je een klemband overwegen: die zit in ieder geval goed vast. Zie bijv. NodeCope.

mast met driepoot

Moet de antennemast op een plat dak komen, dan kan een mast van maximaal 5 meter in een driepoot-constructie gebruikt worden met betonvoetjes voor de schoren. Hiervan zijn een aantal varianten ontwikkeld: met tuidraden (zie NodeZwaluwMZ), met steigerpijpen als schoren ([zie "NodeZwaluwAK']) en een combinatie met schuin staande schoren (zie NodeWissel).

mast op schuin (pannen-) dak

Een mast op een schuin (pannen-) dak moet je onder het dak vastzetten. Voor de mast- en kabeldoorvoer een kant-en-klare ventilatie- of rookgasdoorvoer gebruiken, zie NodeHuub. Dit soort mast gaat wel zwiepen (tenzij je tuidraden kunt gebruiken) dus niet langer maken dan een meter of twee. Ook handig is het gebruiken van een bestaande schoorsteen of rookgasafvoer, waarbij je een pijp door de schoorsteen steekt (zie NodeBurcht), centreren met een omgevouwen plaatje alumunium.

bouwplan

uitgeprintte aktielijst

(planning)

wat gaan we doen,

hoe gaan we het doen,

in welke volgorde gaan we dat doen,

beslismomenten en criteria

richting (graden notering) voor het uitrichten van antennes typen antennes, polarisatierichting

lijstje met telefoonnummers

uitgeprintte checklist

electra: verlengsnoer 220V

licht: zaklamp, hoofdlamp, looplamp, batterijen

verbruiksmateriaal: tieribs groot, tieribs klein, labels, witte stickers, ijzerdraad, geisoleerde koperdraad, m6 moeren met teflon ring (vliegtuig moertjes), ringen rond 6mm binnenmaat 3cm, ducktape 4cm, pcvtape 1cm, dr. Spocktape (vulcaniserend), pvclijm, tectylspray, vaseline, m6 draadeinde, tuinslang,

antennes: antennes, backup antennes

antenne montage: schoorsteenbanden, muurbeugels, betonvoet, tegelvoet, buis

coax: Soort / lengte, connectoren

Gereedschap: griptang, ring - steeksleutel 10, meetlint, schuifmaat, trekveer, connector_trek_tool, stumbelkit, stift watervast, papier, pen water vast, kniptang, rozenschaar, baco, waterpomptang, pen, doekje, stanley mesje, accuboor (schroefkop, 20mm boor, 10mm boor, 6mm), rattestaart, schroevendraaier 2maten kruiskop (pc en voor schroeven), platte schroevendraaier 2 maten (electra en middelgroot), hamer, ijzerzaag, kaart van leiden, kompas

documentatie: fototoetstel, pen, papier, taperecorder?, verrekijker

kleding: regenbroek, regenjas, hogeschoenen, handschoenen

vervolglijsten:

klimspullen (borgsetje voor gereedschap)

steekladder

soldeersetje (bout, tin, schuurpapier)

gasbrander (s39, hardsoldeer, ets voor zilversoldeer, zilversoldeer)

pijpsnijder

betonboor

haakse slijper

siliconenkit

multimeter

eten en drinken:

bijzonderheden: dakdoorvoer, loodslab, aardleiding, touw, spanband, zeiltje om op te werken,

AntennePlaatsing (last edited 2009-12-31 20:52:18 by a80-101-32-233)