Op de website van Schaap Bliksembeveiliging staat een berekeningsformulier om het risico te schatten (zie Infoblad 55). Er zijn twee risico's die beschouwd worden:

Enige andere details staan op http://home.casema.nl/nvrecording/antenne/lightnin/nederlands/1.html Die brochure is voor zendamateur-antennes. Enige algemeenheden zijn er wel uit te halen. In het kader van deze brochure wordt aanbevolen om maatregelen te treffen bij antennemasten hoger dan twee meter op vrij gelegen woningen en bij open bebouwing en voorts bij antennes, die meer dan vijf meter boven de daken van gesloten bebouwing uitsteken.

Het is niet helemaal duidelijk wat er onder open bebouwing moet worden verstaan, maar in ieder geval is het wat anders dan een vrij gelegen woning. Het is redelijk om aan te nemen dat een pand, omgeven door straten met ongeveer even hoge bebouwing in de directe omgeving, niet beschouwd kan worden als een open bebouwing.

In geval van twijfel is het goed om het risico met de opdrachtgever te bespreken en dit risico te vergelijken met een vroegere TV antenne van een klein formaat.

Een link naar een discussie over dit onderwerp op de BAWUG mailing list... http://lists.bawug.org/pipermail/wireless/2002-July/007886.html

Zie onder andere http://www.schaapbliksem.nl/ voor diverse toelichtingen op de NEN normen (NEN1014).

Met name praktijkrichtlijn NPR 8110, gebaseerd op Infoblad 55 lijkt van toepassing.

Het infoblad is in de jaren negentig ontstaan op initiatief van het verbond van verzekeraars. Een werkgroep, samengesteld door technici uit het verzekeringsbedrijf, het Nationaal Centrum voor Preventie en Schaap Bliksembeveiliging en Ontstoringstechniek, heeft dit infoblad ontwikkeld. In eerste instantie was het doel: een simpele leidraad voor de verzekeringsinspecteur, voor het bepalen van risico's en de daarbij behorende maatregelen. In de praktijk bleek al snel dat het infoblad 55 ook door de gehele beveiligingsbranche werd overgenomen. Om het infoblad meer status te geven, is door de normcommissie NEC 81 besloten het infoblad 55 om te zetten naar een Nederlandse praktijkrichtlijn.

Bestelinfo: NPR 8110, ICS 91.120.40, januari 2003

Nederlandse Normalisatie-Instituut (NNI), Postbus 5059, 2600 GB Delft, Tel: 015-2690390

BliksemBeveiliging (last edited 2009-09-28 06:29:41 by localhost)