Hardware

Hieronder vind je informatie over wireless-kaarten, access points, routers en bridges. Met name bedoeld als uitwisseling voor experimenteerders en zelf-bouwers van thuis-netwerken.

802.11b Client Adapters||

Card Name

Interface

Power

Price

Antenna

Chipset

Drivers

FCC

Mw

dBm

Euro

Int

Ext

??

FDSB

ODSB

W98

W2K

WXP

WCE

MAC

ID

Senao/Engenius Plus

PCMCIA

200

x

DMMX

Prism 2.5

x

x

x

x

x

x

?

HardwareVerkoop

FirmWare

Info zoeken via FCC nummer

Met behulp van het FCC nummer kun je veel informatie over een bepaalde wireless kaart achterhalen. Zie: http://www.fcc.gov/ -> zoeken op nummer -> http://www.fcc.gov/oet/fccid/

Atheros chipset (info augustus 2004)

Bij computerland is een goedkoop Conceptronix kaartje te koop, waarmee goede ervaring is onder FreeBSD 5.2.1. Is inmiddels niet meer te koop (dec. 2004). Het heeft een atheros chipset. Op een customersite van Atheros vindt je een groot aantal produkten, waarin de Atheros chipset wordt gebruikt: http://customerproducts.atheros.com/customerproducts/

Meer kaarten met atheros zijn te vinden onder http://madwifiwiki.thewebhost.de/wiki/MadWifi

Een lijst van producten, waarmee samenwerking is getest: http://www.phoenixnetworks.net/atheros.php

Edimax

Edimax heeft ook een wireless kaart. Er wordt op de site een linuxdriver aangeboden en de windows driver installeert als een realtek 8180 (volgens de handleiding). Er zit een rp-sma connector op, dus antennes zijn makkelijk. Kost ongeveer tussen 30 en 40 euro per stuk, hetzelfde als de Sweex. Pas wel op, Edimax heeft sinds kort ook wireless kaarten die NIET worden ondersteund (herkenbaar aan de '+' in het typenummer). Deze zijn op de Texas Instruments ACX100 chipset gebaseerd en worden helaas (nog) niet ondersteund onder Linux. Aanvulling: voor ACX100 chipset, zie http://acx100.sourceforge.net

Aanvulling: de rtl8180 driver die realtek aanbiedt is niet opensource, schijnt alleen voor RedHat 9.0 te zijn geschreven, en zelfs dan zijn er berichten dat de kaart NIET aan de praat te krijgen is.

Sweex

Sweex heeft een wireless PCI kaart voor slechts 29 euro. De kaart heeft tegenwoordig een rSMA-uitgang dus solderen is niet nodig. Deze kaart is net als de Edimax gebaseerd op de Realtek 8180-chipset. Voor deze chipset is linux-ondersteuning beschikbaar in de vorm van een Red Hat en SuSE driver http://www.realtek.com.tw/downloads/downloads1-3.aspx?software=True&compamodel=RTL8180L. De installatie is bijzonder makkelijk onder redhat 9. Download de driver verander de kernel versie in de Makefile en na het maken kan je met het bijgeleverde 'wlanup' script de kaart online krijgen.

Vroeger was deze kaart gebasseerd op de atmel chipset. Voor de atmel-chipset is Linux-ondersteuning te vinden op http://atmelwlandriver.sourceforge.net/. De antenne is op modellen met deze chipset niet los te schroeven, solderen is dus een must als er een andere antenne op moet.

E-Tech

E-TECH Wireless PCI card met reverse-polarity SMA uitgang -> werkt fantastisch onder Windows. Hij kost 69,95 euro. Vroeger was de E-tech PCI gebaseerd op de Prism2-chipset en werkte ook onder Linux en FreeBSD. Sinds 19-05-2003 is deze kaart echter gebaseerd op de Broadcom chipset. De Broadcom-chipset wordt niet ondersteund onder Linux of FreeBSD omdat Broadcom de specificaties niet wil vrijgeven. Merkwaardig genoeg staat op de doos dat Linux nog steeds wordt ondersteund, wellicht opmaken van de oude doosjes? Koop deze kaart alleen als je hem onder Windows wil gebruiken.

De Spark Lan WL-360 was vroeger identiek aan bovenstaande E-Tech kaart (met Prism2-chipset). Of deze kaart nu ook over een Broadcom-chipset beschikt is onbekend.

SMC

De SMC2602W V.2 wireless PCI netwerk kaart van SMC is (onder andere) te gebruiken onder Linux. Het kaartje is voorzien van een SMA uitgang en een kleine antenne wordt meegeleverd. Op 23-05-2003 voor 67 Euro aangeschaft. Windows drivers worden meegeleverd, voor Linux wordt een binaire driver met sources van een OpenSource wrapper door de fabrikant van de ADM8211 chipset beschikbaar gesteld op http://www.admtek.com.tw/index/index/download.htm. Deze driver, in combinatie met Linux, geeft een relatief slechte performance; veel CPU cycles en weinig throughput in vergelijking tot gebruik met Windows XP.

Planet

De WL-8305 wireless PCI kaart van Planet (http://www.planet.com.tw) is ook te gebruiken onder Linux. Het kaartje is voorzien van een SMA uitgang en een kleine antenne wordt meegeleverd. Windows drivers worden meegeleverd. Deze kaart heeft een acx100 chipset. Dankzij http://acx100.sourceforge.net kan deze kaart onder Linux draaien.

Netgear MA311

De Netgear MA311 is een prism compatible PCI kaartje dat onder linux prima is aan te sturen. Hij bevat een RPSMA uitgang en heeft een fatsoenlijke ingangsgevoeligheid en uitgangsvermogen. Verkrijgbaar voor ongeveer 50 euro in Nederland.

Overig

senao CompactFlash kaart, voor handhelds,

LinuxAp

Apple

Apple Airport aanpassing here voor combinatie met PigTail en Antenne

Door Apple zelf aangepaste Airport met aansluiting voor antenne (Airport Extreme Base Station)

Voor een driver voor (niet standaard) 802.11b kaartjes in OSX (Macintosh), kijk op http://wirelessdriver.sourceforge.net/

Overig

Barricade (PC en Mac)

orinoco_cs linux driver for Lucent/WaveLAN/Roamabout cards

Een aardig overzicht van 802.11b kaarten e.d. en met welke driversupport, ook Linux, is te vinden bij http://www.linux-wlan.org/docs/wlan_adapters.html.gz

PcmCia

DLink

Linksys WAP11

Linksys WMP11

Linksys WET11

Linksys WET54g uit z'n jasje... http://www.pd0b.nl/linksys/

Benq AWL500 [BenqAwl500]

Linksys to N-female adapter (DIY) http://www.weijand.nl/adapter/index.htm

Compaq WL200

Actiontec actiontecpci

Intel PRO 5000 802.11a apparatuur IntelPRO802.11a

Embedded boards EmBoards, zoals de Soekris

Met deze link vind je diverse hardware met specificaties http://www.seattlewireless.net/index.cgi/HardwareComparison

http://www.wi-fi.org/opensection/certified_products.asp?TID=2

lijst van NIC's vind je hier

HardwareVerkoop

FirmWare

Een lijst met wifi NICS waar de een Prism chip in zou kunnen zitten Dit werkt dus onder linux.

Hardware (last edited 2009-09-28 06:29:45 by localhost)