Algemene mailing list services

Nota Bene: Als je (nog) geen vrijwilliger van wirelessleiden bent kun je je niet abonneren op alle lijsten zoals de vrijwilligers lijst zie HoeWordIkVrijwilliger.

Wirelessleiden onderhoudt een aantal mailinglijsten. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de z.g.n. ezmlm service. Voor het aan- en afmelden van een lijst kunt u resp. een mailje sturen naar lijst-subscribe@lijst.wirelessleiden.nl of lijst-unsubscribe@lijst.wirelessleiden.nl.

Handiger is om naar lijsten te gaan. Daar kan je door clicken je aanmelden, afmelden, een overzicht van lijstdeelnemers krijgen en het archief bekijken.

Eerst nu even een overzicht van alle lijsten:

lijst

volledige naam

Uitleg

gebruikers

gebruikers@lijst.wirelessleiden.nl

Hierop wisselen gebruikers hun ervaringen uit over het gebruik van het wirelessleiden netwerk en bediscussieren zelf geimplementeerde diensten of het gebruik van diensten van anderen, aangeboden via het wirelessleiden netwerk. Het is ook de plek waar gebruikers vragen stellen over het gebruik van of problemen met het netwerk. Het is geen echte support lijst, vrijwilligers van wirelessleiden houden de lijst bij en proberen een tijdig antwoord te geven. Het is wel de enige manier om problemen aan de orde te stellen. Probeer dus nooit om een vrijwilliger te bellen, want die is misschien aan het werk bij z'n baas of stelt in ieder geval je telefoontje op dat moment helemaal niet op prijs. Duurt antwoord te lang, mail dan gewoon nog een keer.

nodebouw

nodebouw@lijst.wirelessleiden.nl

Hierop wordt informatie uitgewisseld met betrekking tot de bouw van nieuwe nodes. Er worden bouwplannen voorgesteld, bediscussieerd, beoordeeld. De bouwvoorbereiding wordt besproken, er wordt om medewerking gevraagd, resultaten worden besproken en ook als er iets te vieren valt.

beheer

beheer@lijst.wirelessleiden.nl

Hierop worden alle zaken besproken met betrekking tot het operationele beheer van het netwerk. Bij een zo snel groeiend netwerk als het wirelessleiden netwerk komt het nodige configuratie werk bij kijken om de bitjes goed door het netwerk te dirigeren. Links tussen nodes moeten juist ingesteld zijn, IP-adressen moeten kloppen, routering moet werken. Er kan van alles kapot gaan en dan is het meestal zoeken wat er nu echt aan de hand is. Ook software heeft kuren. Als vrijwilliger in de beheergroep kan je dus veel leren.

techniek

techniek@lijst.wirelessleiden.nl

Hierop wordt informatie uitgewisseld tussen vrijwilligers die zich bezig houden met de vernieuwing van techniek binnen wirelessleiden. Dit kan software onwikkeling zijn maar nieuwe antenne technieken of een electronische schakeling om machines te bewaken...wat je maar bedenken kan...als het een wireless netwerk te maken heeft

vrijwilligers

vrijwilligers@lijst.wirelessleiden.nl

Hierop wisselen vrijwilligers van wirelessleiden informatie uit over het werk binnen wirelessleiden voor zover het niet thuis hoort op de andere lijsten

Voor elke lijst is er ook een digest variant, waarbij alle emailtjes van een dag in een enkele email verstuurd wordt. Zo kan je dus ook abonneren op de lijsten: gebruikers-digest, nodebouw-digest, beheer-digest, techniek-digest en vrijwilligers-digest.

Op de gebruikerslijst kan je je abonneren als je nog geen vrijwilliger van wirelessleiden bent. Voor alle overige lijsten moet je je eerst aangemeld hebben als vrijwilliger bij wirelessleiden. zie HoeWordIkVrijwilliger

De beheerder van een lijst kan je bereiken door voor de naam van de lijst owner- toe te voegen. Dus de beheerder van de nodebouwlijst wordt benaderd met een mailtje naar nodebouw-owner@lijst.wirelessleiden.nl. Dit dus alleen als er onduidelijkheid is over de verzending of ontvangst van emails.

Het kan gebeuren, dat je ineens geen emails meer ontvangt. Als je zeker weet, dat het niet aan je eigen email box ligt, en dat je niet per ongeluk een rule hebt geactiveerd, waardoor email in je email programma verdwijnt, probeer dan eerst nog eens een extra subscribe opdracht. Daarna kan je de beheerder van de lijst aanspreken.

Mailinglijst voorwaarden

Platte Tekst

Omdat binnen wireless leiden vele soorten computers gebruikt worden, sommige nieuw, sommige oud, is het van belang om je email bijdrages zo te versturen dat iedereen die kan lezen. Op deze reden kan er alleen 'platte tekst' naar de lijsten toegestuurd worden. Word documenten, RTF of HTML geformateerde emailtjes worden geweigerd.

Zie de documentatie van je email programma over details ten aanzien van het uitzetten hiervan. Meestal kan je in het 'Options', 'Preferences' of 'Voorkeuren' menu een optie 'Alleen ASCII tekst' aanvinken. In sommige geavanceerde mail tools (zoals Mozilla en Mulberry) kan dit voor elk email address afzonderlijk. In dit geval de optie aanvinken voor het email address van de lijst, dus b.v. bij 'gebruikers@lijst.wirelessleiden.nl'.

Platte tekst is 'tekst zonder opmaak', dus b.v. geen MSWord gebruiken als email editor. Een zeer uitgebreid overzicht van maatregelen in verschillende mailprogramma's is te vinden in: hier.

MailingLists (last edited 2010-09-29 16:23:55 by rick)