Waarom draait er bij Wireless Leiden op elke node een DNS server ?

Omdat 60-70% van de requests erg locaal subnet specifiek is (reverse lookups) of wleiden specifiek is - en dus lokaal afgehandeld kan worden. Dus dit voorkomt

Ondersteunt de DNS in Leiden stub zones?

Ja en nee; Stub zones zijn een microsoft 'extensie' op win2003 die voor MS 'nieuwe' dingen als TCP zone transfer and prioritized NS/A RR records toevoegde in een soort pseudo/poor-mans' forwarder framewerk.

Binnen WL gebruiken we de officiele BIND software - die dit soort faciliteiten al sinds 1982 heeft (en eigenlijk zou MS die ook gehad moeten hebben - maar ze hielden zich niet aan de standaard). Maar tegelijkertijd is het ook 'nee' - want BIND implementeert de hele standaard - dus je kunt ook nog eens stub-achtige dingen doen als er glue records nodig zijn. Dus het gaat een stuk verder - en er is een specifiek geval waarbij dat bij BIND dan duurder uitpakt dan bij MS beperkte stub hack. En dat is het geval als je hebt

        vosko   in cname cnodevosko1.wleiden.net.
        cnodevosko1 in A 1.2.3.4

omdat een BIND dns server als er om 'vosko' gevraagd wordt niet alleen cnodevosko1.wleiden.net terugstuurt maar gokt dat de volgende vraag voor het A record zal zijn dus ook al 1.2.3.4 terugstuurt. En als je pech hebt dan kan het zo zijn dat dat hele verhaal groter wordt dan 1000 bytes - en dan moet er duur naar TCP overgeschakeld worden.

Maar omdat er op elke node een DNS server draait zou je kunnen stellen dat we binnen WL een stap verder gaan dan stubs - en dus in feite een stub hebben voor elke zone op elk subnet. Maar dan een stuk efficienter.

De pentalty die we betalen is dat het langer duurt voordat een verandering gepropageerd is (minuten tot ene half uur in plaats van seconden) en wat geheugen op elke node. Het voordeel is relatief weinig verkeer bij hoge subnetting. Maar er kan nog veel verbeterd worden door de forwarders slimmer in te stellen.

Waar komen de zones vandaan?

De zone files worden door de nodes opgehaald van een van de DNS servers. De masterdns server draait in het serverpark van wirelessleiden. Deze is gelokaliseerd in het LCPL gebouw.

NameServer (last edited 2009-09-28 06:29:41 by localhost)