NodeBroekplein

De NodeBroekplein staat op de Tweemaster school aan het Broekplein (Merenwijk). X=94503 Y=466145

First Packet

zondag 16 mei 2004 PL Rob Kloots bedankt zijn team, Peter Poeliejoe, Jacob Lopez Cardozo en Boudewijn van den Berg.

Status

Live status

[23 augustus 2004] NodeBroekplein is weer online geholpen. De node had een kapotte harde schijf.Wat minder leuk is dat de omni en een sd-15 vernield zijn. Hoewel ze staan op een plek die niet te bereiken is. Het vermoeden is dat er stenen op/tegenaan gegooid zijn.

bouw statusEr is een nieuwe NodePC neergezet, de oude wilde niet meer opstarten. Eindelijk is er ook een pigtail voor de interlink naar AZC.

Helaas hebben we vandalisme moeten constateren. De Antenne naar NodeJacob, is volledig verbogen, en staat nu naar het NO gericht, ipv ZO. Nog erger is dat de Omni breukschade heeft opgelopen. Inmiddels is getest en werkt de omni nog wel.

Zonder ladder kom ik er in ieder geval niet op, en die hadden we maandagmiddag niet voorhanden. Ik wil daar snel de richtantennes weer goed zetten.

Voor diegenen die op het dak van Broekplein hebben gestaan, er is daar veel aan gedaan om te voorkomen dat mensen ongewenst op het dak komen, en het is bijna onmogelijk om op het hoogste dakdeel te komen.

Sitesurvey

Goede verbinding mogelijk met NodeJacob2, NodeAZC (?).

Schema's

Zie http://svn.wirelessleiden.nl/svn/node-config/ops/nodes/CNodeBroekplein/NodeBroekpleinplan.jpg.

Materialen

Antennes

RF-kabels

Configuratie

Sleuteltoegang

Node Adoptie

nog in te vullen.

Overige projektinfo


Als bijlagen:
* Foto's operationele situatie: nog in te vullen.
* voorstel nog in te vullen.

Beschrijving

Het hoogste gedeelte van het gebouw is zo'n 10 tot 15 meter hoog. Het platte dak is belegd met brandrollen zonder grind of split. Het is zonder meer mogelijk op het dak te lopen.
Een voldoende dikke luchtpijp bevindt zich aan een zijkant van het platte dak direct boven een ketelhuisruimte met verwarmingsketels. Nog zo'n pijp is door de betonnen vloer geplaatst en geeft toegang naar beneden:
http://svn.wirelessleiden.nl/svn/node-config/fotos/school_tweemaster_broekplein/sitesurvey/tn/broekplein0004.jpeg.html,
http://svn.wirelessleiden.nl/svn/node-config/fotos/school_tweemaster_broekplein/sitesurvey/tn/broekplein0026.jpeg.html.


Toegang tot het dak (mogelijk met sleutel) is mogelijk door via het trappenhuis naar de hoogste verdieping (1e) te gaan en dan door een deur naar buiten te klimmen.
Het hogere gedeelte van het dak is dan makkelijk te betreden via een vaste wenteltrap aan de buitenkant van het gebouw. Om boven de ketelhuisruimte te komen, moet een uitschuifbare ladder
meegenomen worden: http://svn.wirelessleiden.nl/svn/node-config/fotos/school_tweemaster_broekplein/sitesurvey/tn/broekplein0008.jpeg.html.

Onder dit dak bevindt zich een ketelhuisruimte, waarin de NodePC wordt geplaatst.
http://svn.wirelessleiden.nl/svn/node-config/fotos/school_tweemaster_broekplein/sitesurvey/tn/broekplein0005.jpeg.html.
Deze foto geeft aan dat de NodePC tegen een bakstenen binnenmuur geplaatst
kan worden.

Jeugdvandalisme:
Het broekplein kent momenteel weinig vandalisme. De antennes zijn op beoogde plek niet makkelijk bereikbaar.

Node voorstel (de globale uitvoering)':
In grote lijnen is het voorstel om op Tweemaster Broekplein een enkele nodePC te plaatsen met een omni en 3 interlink antennes die op NodeJacob2, op NodeAZC en op NodeSOM worden gericht.

Er is een goed signaal ontvangen van (horizontaal in volgorde van kwaliteit):

Het is belangrijk hierbij aan te merken dat de nodes waarmee gelinked wordt eerst nog moet worden aangepast en dat de node NodeSOM nog moet worden gebouwd.

In de tussentijd kan de NodeSOM interlink worden gericht op de NodeRabobank.

Materiaal en Montage:
Fysieke plaatsing van antennes: Op het platte dak zullen 3x SD15 antennes op betonvoetjes en piepschuim (polystyreen) tussenlagen worden geplaatst ter bescherming van de dakbedekking. De drie interlink antennes kunnen niet makkelijk ver uit elkaar op het dak worden verspreid. Radio scheiding ivm Fresnell zones een minpuntje.


Kabeldoorvoer:
De enige mogelijkheid voor een kabeldoorvoer van antennes naar de ketelhuisruimte waar de node machine geplaatst gaat worden, is om de luchtpijp aan de rand van het dak voor de vier RF-kabels te gebruiken. Er is inderdaad al een keus gemaakt voor een NodePc ipv een Soekris. Goedkoper en meer interlinks, etc.

De kabeldelen die over het platte dak lopen zullen volgens WL praktijk met pvc-buis en kabelschoenen op regelmatige afstanden op bakstenen worden bevestigd.

Node machine:
De ketelhuisruimte bevindt zich direct onder de dikke luchtpijp onder het dak. In de ketelhuisruimte kan zonder ruimteproblemen een houten plank tegen de Zuidmuur rechts van de ingangsdeur worden geschroefd. Hiervoor worden 4x 6mm gaten geboord in de wand. Hoever deze plek zich bevindt van luchtpijp en stopcontact is even niet bekend. De kabels worden parallel aan elkaar naar boven geleid, en aan de wand en aan het plafond bevestigd met zadels.

Onderhoud

19 September, De link met NodeSOM lag er uit. Kaartje geswapt met kaartje uit ander node. Na reboot lag de omni eruit. Weer kaartjes geswapt. Alles werkte weer. Pingen naar proxy2 (Cetim) ging redeljk. Vanuit Lijtweg was pingen naar proxy2 echter nauwelijks mogelijk. Pingen Lijtweg-Broekplein geen probleem. Uiteindelijk beek herstarten van NodeSOM de oplossing te zijn. So was leek door de foute interface met Broekplein van slag te zijn geraakt, functioneerde nog wel, maar was voor de lange afstand verbinding Lijtweg-Broekplein-SOM-Houtmarkt-Cetim-proxy2 een performance bottleneck. Bij het herstellen van een link is het aan te raden ook de buurnode van de link te rebooten.

NodeBroekplein (last edited 2009-09-28 06:29:40 by localhost)