Wireless Kaag

Op zaterdag 27 september 2003 is op het Kaag-eiland de eerste Node opgesteld aan de zuidzijde van het eiland op de botenloods van de Firma Hoogenboom. De Node Kaag staat op afstand van 7KM in verbinding met Node AZC te Leiden. Gedurende de proefperiode zullen metingen worden verricht om het bereik op het Kaag-eiland te inventariseren en met enkele vrijwilligers ervaring op te doen. Verder zijn er besprekingen met sponsers om nog een knooppunt te realiseren, die wordt verbonden met Node Kaag en nog een Node in Leiden om hiermee ook het gebied van de Buitenkaag te ontsluiten.

Na de eerste strubbelingen om een goede verbinding te krijgen met Node AZC is hier toch vanaf gezien, er is er nu een succesvolle verbinding met de node op het Gorlaeus Laboratorium van de Universiteit Leiden - NodeUNIGOR. (hugo, 01/10/2003)

Sinds 06-oct-03 geen verbinding met Leiden, vanwege het weer pas op zaterdag 11-oct-03 op de botenloods getest. De richtantenne naar Leiden geeft geen signaal meer af, waarschijnlijk soldeerbreuk kabel. Hopelijk kunnen we zaterdag 18-oct-03 een nieuwe antenne plaatsen. (jos, 06/10/2003)

Vrijdag 17-10-2003 hebben Hugo en Marten de kabel naar de antenne vervangen en is er weer een goede verbinding. (Hugo, 18/10/2003))

Met dank aan HUGO voor de opstart van node kaag.

Van 11-01-2004 tot 22-1-2004 uit de lucht vanwege defect Senao kaartje van de rondstraler, en het slechte weer. Op donderdagmiddag 22-1-2004 nieuw kaartje geplaatst en weer operationeel.

Huidige status CnodeKaag

Fotos Node Kaag Hoogenboom

Hotel Orion

Vrijdag 23 januari door Jaap en Jos een repeating node op Hotel Orion geplaatst. Met behulp van een Greyhound2 biquad antenne van 12dbi wordt een Dlink DWL700 als wireless client gekoppeld aan Node Kaag. Via een Dlink HUB van 100MB is deze weer gekoppeld aan een DWL900AP met daaraan een Greyhound4 rondstraal antenne. Verder zijn via deze HUB nog een aantal computers rechtstreeks gekoppeld. Met de grootte openings hoek van 60 graden naar beneden is op die manier een rondstraler gemaakt die ook de kamers direct onder de antenne van het hotel bestrijkt, dus geen rondstraler die je alleen voor de buren plaatst.

Fotos Hotel Orion

Biquad Factory

Op een aantal zaterdagen zijn door Herman Axel en Jos in de Biquad Factory inmiddels een 60 tal Biquads gemaakt. Uitgaande van het eerste ontwerp van de wirelessleiden Biquad is uiteindelijk de Kaagse Butterfly ontstaan. De eerste batch van 10 stuks waren soldeer versies Soldeer Biquad. Deze manier was te arbeidsintensief, we zijn overgestapt op geisoleerde 50 Ohm RG58 BNC female pluggen Butterfly waarop de antenne op 15mm hoogte direct gesoldeerd wordt. Voor de aansluiting tussen biquad en Dlink 510 wireless netwerk kaartje wordt soepele 50 Ohm RG58 kabel gebruikt ( demping 0.8DB) per meter. Cable connection Aan de biquad zijde wordt een 50 Ohm BNC male connector en aan de PC zijde een 50 Ohm SMA female connector geknepen. Met deze oplossing is een goedkope toepassing van de Biquad met een gebruiksvriendelijke kabel om de afstand tussen raamopstelling en de computer te overbruggen gerealiseerd. Materiaal kosten 3 pluggen, koperplaat en 6 meter RG58 kabel 18,- Euro. Afhankelijk van het gemeten ontvangst signaal is een kabellengte van 4 tot zelfs 15 meter uitgezet.

Fotos Biquad Factory

GreyHound Antennas

Als je als GREY HOUND in de Biquad Factory rondsnuffelt en de vele Biquads ziet, en bedenkt hoe gemakkelijk ze zonder echte toleranties te maken zijn, ga je vanzelf experimenteren door een aantal te kombineren. Dit heeft geleid tot ontwerp van de dubbele Biquads Greyhound2 en de rondstraal Biquads Greyhound4 en Greyhound6 . Met een openinghoek van 45 graden zie NEC2.org van TREVOR MARSHALL en de sommatie van Biquads naast elkaar heeft dit geleid tot ontwerp van deze rondstralers die in gebruik zijn op Hotel Orion en Node Emmalaan. Met behulp van een powersplitter zijn de 4 of 6 biquads aan elkaar gekoppeld, zie fotos hieronder hoe exact gerealiseerd, hiernaast de site Home-brew Antennas waarvan geleerd. Het voordeel van de Greyhound rondstralers is dat ze ook direct omlaag stralen, dus degene die hem plaatst heeft er ook zelf profijt van, zie hierboven bij Hotel Orion.

Zie ook NodeKaag voor toepassing van deze antennes.

Een vergelijking tussen ontvangst 14DB paneelantenne en de Grey Hound2 netstumbler greyhound2 antennes.

En een vergelijking tussen ontvangst enkel biquad, dubbel biquad, 14DB paneelantenne en de Grey Hound4

NodeKaag (last edited 2009-09-28 06:29:44 by localhost)