achtergrond en organisatie

NodeRosmolen komt op de Rosmolenflat in de Merenwijk; onderdeel van het bibliotheekproject zie "OB Net" (op de begane grond is het filiaal van de Openbare Bibliotheek gevestigd).

PL: Dirk Los

kontaktgegevens

sitesurvey

fotos en metingen.

20 maart 2005. 1. Zichtverbinding met Broekplein, prima signaal 2. Zichtverbindingen met SOM (1200 m), Lijtweg, AZC, Rudi (zo te zien; afstand is 600 m) en Stadhuis (?).

Kismet gaf van alles te zien, veel lokale ap's, maar ook Hoogmade kerk, Kaag, il-n van Roomburgh en de omni van Regenboog. Ik twijfel wel of inderdaad een interlink naar Regenboog mogelijk zal zijn: er staan nu nog geen blaadjes aan de bomen, zie http://svn.wirelessleiden.nl/svn/node-config/fotos/CNodeRosmolen/sitesurvey/tn/rosmolen0007.jpeg.html

Wat betreft antennes / nodemachine:

Er staat een groot ketelhuis op een groot plat dak. Ruimte genoeg dus voor de antennes (de panorama-foto's zijn genomen vanaf het dak van het ketelhuis). Goed bereikbaar met een (lange) ladder. Antennes op betonvoetjes of mastjes of tegen de muur van het ketelhuis. Kabels doorvoeren door ventilatiepijp of door het ventilatierooster in de muur van het ketelhuis.

11 mei 2005 Er is gemeten op een stok met een PA4040. De eerste keer horizontaal rondom op 2m hoogte. Daarna is nog eens apart verticaal gemeten alleen in richting Regenboog op 3m en 4m. Alhoewel het verschil tussen 2, 3 en 4m naar Regenboog niet groot is van 14 naar 16dB SNR kan dit toch net het verschil uitmaken. We kijken over de topjes van bomen. Vanwege het grote belang van aansluiten van Regenboog is het beter om hiervoor een antenne in een mast te zetten. De mast kan makkelijk langs de muur van het ketelhuis gemonteerd worden. Node Roomburg kwam ook aardig door, daarom is het een optie om deze topologisch interessante verbinding te maken. Vanwege de grote afstand is een SD21 aan te raden. Mechanisch is dit geen probleem door een stevige mastbevestiging.

12 juni Er is nog een keer gestumbled vanaf de westmuur van het ketelhuis. De vraag was of het beter was om de antenne naar Broekplein op een voet aan de rand van het lagere dak te zetten. Daar is namelijk direct zicht op Broekplein. Vanaf de westmuur, hoog aan het ketelhuis lijkt er echter ook direct zicht. De metingen vanaf die muur geven dan ook aan dat een antenne aan de westmuur een goede verbinding moet kunnen maken met Rudi en Broekplein

bouwplan

netwerk configuratie

link noord-west il_nw.rosmolen

master naar Rudi

PA4040

master naar Broekplein

link oost il-o.rosmolen

master naar Regenboog

SD15

link zuid-oost

client van il-n.roomburgh1

SD21

voor buurt

ap-omni.rosmolen

omni

hardware

PC

De PA4040 wordt draaibaar aan de westmuur van het ketelhuis gemonteerd. De kabel wordt horizontaal langs de west en zuidmuur gevoerd (ongeveer 3m), bevestigd met kabelklemmen en stukjes PVC buis. De mast wordt een klapmast (stellingbuis) van 5 of 6m, die op drie punten aan de zuidmuur wordt bevestigd. Onderaan een scharnier, zoals bij nodeOBLste en twee vaste beugels. Bevestiging met keilbouten. Bovenin de mast de SD15 voor Regenboog. Daaronder de SD21 naar Roomburgh. De omni voor de buurt komt bovenop de mast vanwege de makkelijke montage en mogelijk bereik vergrotend over de bomen heen. De vier kabels gaan direct naast de mast door de muur, schuin omhoog en gekit. De drie kabels uit de mast zullen voorzien worden van een lus, zodat bij strijken van de mast er voldoende kabellengte is.

Totale benodigde hoeveelheid antennekabel is ongeveer 25m. De PC komt op een plankje aan de zuidmuur van het ketelhuis, vlak bij de plaats van de mast aan de buitenmuur. Trekontlasting met beugels, bevestigd aan het plankje. Met de beheerder moet nog gesproken worden over een extra 220V stopkontakt.

De ethernetkabel naar de bibliotheek is al gelegd door een kabelschacht naar de begane grond, een stukje langs de muur met een kabelgootje, over een systeem plafond naar het systeem plafond van de bibliotheek. In het ketelhuis moet nog een stukje van de ethernetkabel via PVC-buis langs de muur worden geleid.

toegang en veiligheid

Op de zesde verdieping is een werkkast met een speciale zoldertrap, die naast een zonderluik ingehaakt kan worden. Trap kan vergrendeld worden. Na betreden van de ketelhuisruimte door het luik moet het luik gesloten worden.

Voor het werken aan de buitenmuur van het ketelhuis zal gebruik gemaakt worden van de vouwladder van Jacob, in de kamersteiger opstelling met een loopplank aan de bovenkant. Hierdoor kan ook nog veilig aan de westkant gewerkt worden, waar de breedte van het dak ongeveer 2.5m is. De rand zal daar worden afgezet.

veiligheidsplan

planning, materialen en gereedschap

bouwdatum: week 28 (3-9 juli)

materiaal lijst

voortgang bouw

operationeel beheer


CategoryCategory

NodeRosmolen (last edited 2009-09-28 06:29:45 by localhost)