Node op het Gorlaeus Laboratorium van de Universiteit Leiden. Contact persoon Hugo met hulp van Marten.

Status

Binnen wireless leiden: Status op dit moment of vanaf het internet

gebouw

aanzicht antenne1 antenne2 antenne3

Meer foto's: hier.

details van de omloop: zuidoosthoek, noordoosthoek en het hek.

panorama-foto's: index;

noordoost met AZC en Torenmolen ; oost1 ; oost2 ; oost3 ; zuidoost ; zuid (richting NodeJorg).

Update, Unigor Noord

In samenwerking met Klaas van Mecatronic, zijn we begonnen met de bouw van een node aan de noordzijde van het Gorlaeus gebouw. Dit wordt een AP dat straalt naar onder ander Katwijk en Noordwijk. Deze node is de eerste waarbij een golfpijp antenne wordt ingezet. Er is druk mee ge-experimenteerd en gemeten. We krijgen veel support van Jos Disselhorst, de radio-guru van het Huygens-Lab. Foto's van bouw en metingen.

[augustus 2004] Ivm de interlink naar NodeRustenborch en NodeHofwijck is de antenne richting Oegstgeest (dwz noord) gedraaid. De link naar Katwijk gaat lopen via NodeLijtweg. Unigor Noord dient ook als aanlandingspunt voor Kaag.

Bereik

Ik heb vandaag tussen Oude-Ade en Zevenhuizen gemeten (14dB paneelantenne) en ontving daar de Noordantenne (ESSID n-o.unigor.wleiden.net) van NodeUNIGOR luid en duidelijk (Signal -81dB; 20dB SNR = 11 Mbit/s) en kon flitsend pagina's ophalen. Jasper, 25 mei 2003

Situatie schets en maten

http://www.wirelessleiden.nl/~hugo/nodeuni/gorlaeus_rudi.jpg

http://www.wirelessleiden.nl/~hugo/nodeuni/schetsje.png

antennes: 1: paneel richting COA, 2: paneel richting COPE, 3: paneel richting jorg/stevenshof.

Hugo was ook op het dak en zag tot zijn grote schrik zo'n glazenwassers lift (zie foto ). Dit betekent < 20 cm speling.

kabels: om vanuit node naar de buitenmuur te komen is er ongeveer (0,5 + 0,7 + 1 + 0,6 + 0,3 = 3,1 meter) nodig daar komt voor ant1 en ant2 nog ieder 4 meter bij en voor ant3 nog 6 meter. Ga uit van 3 gaten door de houten sponning tussen de ramen (hoogte van tafeltje node) hierna afkitten.

binnen: er moet een 'tafeltje' aan de muur op 1,8m hoogte (gamma plankje + 2 hoekpunten) daar bij komt 220v verdeelblok met +/- 7m kabel.

Voorstel

Bijlage bij contract:

Voorstel Node Gorlaeus Laboratorium, Universiteit Leiden

Stichting Wireless Leiden, Rudi, na overleg met gebouwbeheerder, de heer R. Bruggenkamp.

Antennes (zie figuur):

Bevestiging van 2 st paneelantennes ca. 17 x 17 cm, kleur grijs op het Gorlaeus laboratorium, 10-de verdieping aan de stalen balustrade. Deze antennes zullen richting zuid en richting oost "kijken" en gemonteerd worden aan de zuidoosthoek van het gebouw. (COA en COPE)

Montage van 1 st. paneelantenne ca. 24 x 24 cm richting noord-oost gemonteerd aan de zuidoost hoek van het gebouw op verdieping 10 aan de stalen ballustrade. (Stenenshof)

Montage van 1 st. paneelantenne ca. 24 x 24 cm aan de noordzijde van het gebouw, aan de balustrade bovenste verdieping, gericht noord noord oost. Deze antenne zal voorzien zijn van een zg., accesspoint kastje ( plm 15 x 15 x 15 cm). Deze antenne was ten behoeve van PI internet. Aangezien dit project stil staat, en de stichting deze node volledig uit eigen middelen bekostigd - is deze antenne voorlopig geschrapt.

Bevestiging van de antennes aan de ballustrade voorzien van isolatie op de contactpunten (antenne ballustrade) ivm electrolytische werking.

Bekabeling

Van de 3 paneelantennes aan de zuid oost hoek van het gebouw lopen een drietal kabels met een diameter van 11 mm elk langs de bovenzijde van de overspanning naar de eerste kamer gerekend van het zuiden waar binnen de node machine staat (zie figuur). Kabels bovenlangs, eerst over het (witte) hout, dan langs de muur naar beneden. Doorvoer door de raamsponning (hout). Kabelgoot gebruiken voor de dikke kabels

Vanuit de derde antenne loopt een dunne utp kabel (ca. 6 mm) naar de node machine langs de bovenzijde (binnenkant ballustrade, tegen de buitenmuur, over de houten richel). Deze kabel gaat door hetzelfde gat in de raamsponning.

Node Computer

De node PC zal een standaard mini-tower vormfactor machine zijn, die gekoppeld is aan de antennes. Het opgenomen vermogen zal plm. 50 Watt zijn. Het is de bedoeling dat deze machine 24 uur per dag operationeel is. Een beeldscherm of toetsenbord is niet nodig. Fysieke toegang is ook niet regelmatig nodig, echter er moet wel een regeling zijn voor wat betreft toegang tot de machine. In de toekomst zal de node computer worden vervangen door een klein kastje zonder ventilator met een zeer geringe stroomopname. Machine binnen plaatsen, liefst in afsluitbare kast.

Planning

Maart/April: contract onderhandelingen Universiteit

Contract is binnen, site survey gedaan (link naar rudi's files, let op: gemeten met SD27). Contract bevat details over wat/hoe er geboord mag worden en wat voor materiaal (zie hierboven). Met name van belang is offermetaal en/of galvanische isolatie bij gebruik van zinken bevestigings methodes op de balustrade.

Node als 'UNIGOR' aan Genesis toegevoegd (jasper). Config

Midden Mei: Plaatsing. Afspraak door Hugo te maken; kan door de week, niet in weekeinde.

Eind Mei: Operationeel -> First packet, 16 mei!!

Eind Mei: Plaatsing unigor-noord voor link naar K'wijk, N'wijk

Materialen

Te Doen

Vulc tape op unigor-noord

Bouw

Dank aan: Huub(wl), Marten(wl), Dirk-Willem(wl), Henk(gor), John(gor) en Juriaan(gor) !!

NodeUNIGOR (last edited 2009-09-28 06:29:42 by localhost)