achtergrond en organisatie

NodeWissel staat op het hoofdgebouw van basisschool De Wissel, Boerhavelaan 298. De node maakt deel uit van het ScholenNetwerk.

PL: Dirk Los

kontakt school

sitesurvey

fotos en metingen.

Achteraan op het hoge platte dak vlak bij een ventilatie koker naar de CV-ruimte is er zicht op AZC en rabo. Voor AZC moet antenne op een mast van 4m geplaatst worden omdat er op de horizon hoge bomen zijn. Tussen twee kruinen is AZC zichtbaar. Helaas is het niet mogelijk om de antennemast aan een stenen opbouw op het dak te bevestigen omdat daar geen direct zicht is.

bouwplan

netwerk configuratie

link zuid-west

client op il-no.azc

SD15

link oost

client op il-w.rabo

SD15

voor buurt

ap-wissel.wleiden.net

omni

hardware

PC

Er komt een omni voor de buurt omdat er voldoende laagbouw zichtbaar is, waar nog geen dekking is.

De mast wordt een getuide stellingbuis van 4m op een voet. Er komen drie schoorvoeten, die aan de bovenkant schuin lopen, zodat schoorpalen (ook stellingbuizen van 4m) schuin omhoog naar de antennemast lopen, waar ze met hoekijzers en slangenklemmen centraal worden geklemd. Tussen de uiteinden van de schoorbuizen wordt een driehoek van staaldraad gespannen met een enkele spanner. Tezamen met de tuidraden van hetzelfde staaldraad met ook een enkele spanner wordt zo een starre constructie gemaakt. Bovenin de mast komt de omni, daaronder de SD15 naar AZC en daaronder de SD15 naar Rabo.

Er is ongeveer 3 x 10m antennekabel nodig (de gebruikelijke stugge H2000 kabel) Over het dak met stenen. Onder stenen en betonnen voetjes komt een stuk van een dakrol om direct kontakt met dak te vermijden. Kabels op stenen en bij doorvoer ventilatie beschermen met flexibel PVC pijp.

De PC komt in de het CV hok aan de rechterkant bovenop een reeds bestaande magazijnkast. De ethernetkabel gaat door de muur, naast bestaande electricitetspijpen, waar de kabel met strips aan vastgezet kan worden.....ongeveer 20m door de gang, dan in een bestaande kabelgoot door de wand naar een patchkast, waarin ook de VPN-router wordt geplaatst. Totale kabellengte ongeveer 25m rechte kabel, binnen kwaliteit.

toegang en veiligheid

Het is mogelijk om op het dak te komen met een trap vanaf een ijzeren platform van een brandtrap aan de achterkant van het gebouw. Vanaf dit plattte dak met een tweede trap naar het dak, waar de antennes komen. De benodigde twee trapdelen zijn op de school aanwezig, opgehangen in het achterste trappenhuis aan de muur. Beide trapdelen zijn voldoende lang.

De antennemast wordt in het midden op het dak gezet en er kan dus steeds op voldoende afstand van de rand gewerkt worden. Voor het naar boven hijsen van de betonvoetjes moet er gezorgd worden voor een trek slee over de ladder en voldoende stevig touw, zodat de betonvoetjes naar boven getrokken kunnen worden langs de ladder.

De CV ruimte bevindt zich vanaf de hoofdingang de trap op, rechtdoor de gang door aan het einde van de gang. De patch kast bevindt zich in het eerste klaslokaal aan de linkerkant, hoog tegen de muur. veiligheidsplan

planning, materialen en gereedschap

bouwdatum: 7 mei 2005

materiaal lijst

voortgang bouw

De node is gebouwd op 7 mei 2005 (zie de foto's)en de eerste packets zijn ontvangen. Aan het eind van de dag leken de links niet goed te zijn. Ed is nog even langs geweest en hij wist een oplossing voor de vreemd staande SD15 naar de rabo. Terwijl de antenne echt horizontaal gepolariseerd was stonden de zijflappen anders dan anders, zie de onderste SD15 op deze foto. We hadden dit wel gezien, maar wij wisten niet, dat je het straalstuk uit de antenne kunt trekken en 90 graden kunt draaien t.o.v. het vierkante doosje erachter. Daarna gingen de first packets richting Rabo zonder loss. De SNR houdt nog niet over, maar dat kan ook nog niet met een antenne op de Rabo, die richting Lebkov en AZC staat.

Naar AZC lukte het in eerste instantie helemaal niet. We dachten dat ook daar de antenne op AZC wel gedraaid moest worden. Later kwam ik er achter dat er nog een config foutje in de link zat. De interface stond op het netwerk adres, dus in AZC en Wissel adres+1. Toen werkte ook daar de ping van beide kanten.

Er is echter nog wel een probleem met de config in genesis.

operationeel beheer

NodeWissel (last edited 2009-09-28 06:29:43 by localhost)