Differences between revisions 3 and 4
Revision 3 as of 2009-09-28 05:39:36
Size: 3023
Editor: localhost
Comment:
Revision 4 as of 2009-09-28 06:29:42
Size: 2784
Editor: localhost
Comment:
Deletions are marked like this. Additions are marked like this.
Line 1: Line 1:
## Please edit system and help pages ONLY in the master wiki!
## For more information, please see MoinMoin:MoinDev/Translation.
##master-page:Unknown-Page
##master-date:Unknown-Date
#acl -All:write Default
#format wiki
#language en

Quad, Bi-Quad of BiQuad antennes

Hierbij een paar links naar plaatjes van zelfbouw quad antenne's. http://www.rvandrunen.nl/

Nog een link van mensen die in amsterdam zelf antennes gemaakt hebben en die buiten op het dak neergezet hebben. http://members.lycos.nl/slybas/

WLeiden Biquad - model Marten

Tekening naar Marten zijn bi-quadjes:

En Tom Duijkers maakte de volgende foto's van bovenstaand ontwerp.

Martin van Australie heeft heel veel fotos van een biquad die hij heeft gemaakt (11 dBi):

Hij heeft ook en "double biquad" (13 dBi):

Bovenstaand ontwerp is relatief ongevoelig voor kleine onnauwkeurigheden. (Te doen: meet resultaten van Hugo Meilander ontfutselen en toevoegen).

Eventueel een blokje of iets derkelijks aan de achterkant lijmen voor bevestiging. Liefst (ook) aan grijpend op de N connector. Zowel het vlakke plaatje als het 'vlindertje' moeten niet buigen of vervormen na ophanging.

Voor mensen die toegang hebben tot een instrumentmakerij of erg nauwkeurige kunnen hobbien zijn andere ontwerpen, zoals de golfpijp en trechter mogelijk betere keuzes.

Modificaties op bovenstaand ontwerp:

  • In plaats van een connector direct de dikke coax gebruiken (aircell, ecoflex, zie KoK onderdelen). Dit kan door middel van een klein plastik/metalen/fijn-houten blokje. Boor hierdoor een gat waarin de coax net in past. Boor in de print een iets kleiner gat. Strip de laatste 2cm van coax en lijm het geheel tegen de print. Haal vervolgens buiten mantel en isolatie weg. Snij de koperen buitenmantel kort af. Maar laat 0.5mm over. Vouw deze plat over de print. Soldeer de koperen buitenmantel tegen het koper van de print - maar hou het zaakje 'plat'. Verwijder dan de binnen isolatie en gebruik de overblijvende koperen centrale staander gelijk de midden pin van de N connector. Dit bespaart wat kopper verlies in de N plug, en de twee connectors - daarmee wordt het ontwerp goedkoper. Ontkoppeling is echter niet ideaal. (Hint aan radio experts - hoe doe ik dit beter).
  • Eventueel bovenstaand blokje wat groter kiezen om montage aan een paal te vergemakkelijken.
  • Behuizing. Met behulp van een plastik doosje, broodtrommel, kaas verpakking is het mogelijk een en ander goed af te dichten. Wel het te gebruiken materiaal even in de magnetron(microwave) voor 10-15 minuten 'bakken'; het mag absoluut niet heet worden - om te verifieren dat het Ghz radio golven doorlaat (de MagnetronTest). Schilderen werkt overigens ook goed...

QuadAntenne (last edited 2009-09-28 06:29:42 by localhost)