De hier beschreven 'regenpijpclient' heeft inmiddels een kant-en-klare opvolgster gekregen: de Wandy, op de markt gebracht door Gandalf en onder andere verkrijgbaar bij Kok.

Hier zijn foto's van de installatie van een van de eerste Wandy's.

Het Doel

Een behuizing maken voor een WiFi bridge met antenne die buiten hoog aan de muur of op het dak bevestigd kan worden; en die middels een dunne en flexible ethernetkabel (dikte 5mm) met de PC binnen verbonden wordt. Die ethernetkabel geeft geen verlies en mag tientallen meters lang zijn.

Wanneer de afstand tussen je PC en de antenne een meter of zes is of minder, dan kun je ook een USBRegenPijp gebruiken.

Plaatje:

Dit is de 'methode 2' van de Techniek pagina.

Eindresultaat:

http://webfolder.wirelessleiden.nl/Regenpijp%20-%200.01/Desktop.html

Het Plan

Een WET11 uit elkaar halen. De antenne vervangen door een QuadAntenne. Dit tesamen in een stuk PVC regenpijp waterdicht inbouwen. Dan de laagspanningsvoeding van de Wet11 combineren met de ethernetkabel, gebruikmakend van de techniek "PowerOverEthernet". Dan met behulp van die ethernetkabel het signaal en de voeding, naar binnen brengen. Binnen de voeding van de ethernetkabel afsplitsen en daar het andere einde van de kabel in een PC of hubje steken.

http://webfolder.wirelessleiden.nl/diag-regenp.jpg

http://webfolder.wirelessleiden.nl/diag-regenp.pdf

Onderdelen

Lijst van materialen:

'Buiten':

http://webfolder.wirelessleiden.nl/flens.jpg

http://webfolder.wirelessleiden.nl/zadel.jpg

Planning

Uit elkaar halen WET 11

(Met dank aan http://www.wireless-fr.org/communaute/?WET11%20%E0%20nu). Schroef eerst de antenne eraf, maak het ethernetkabeltje en de voedingskabel los. De WET11 heeft 2 schroefjes die verstopt zitten achter de rubber pootjes:

http://www.sangliersduvexin.com/audrey/WETBACKAROWS.jpg

Na het losdraaien van de schroefjes kan men de behuizing open peuteren en kan het printje eruit gehaald worden. Dit ziet er als het goed is als volgt uit:

Voor:http://www.sangliersduvexin.com/audrey/WET11PCBFRONT.JPG

Achter:http://www.sangliersduvexin.com/audrey/WET11PCBBACK.JPG

Update: kant-en-klare "Wandy" beschikbaar

Bi-Quad Antenne maken

De volgende stap is het maken van een QuadAntenne.

Er zijn twee methodes, een schone methode die de WET11 heel laat, en een iets directere methode die het los solderen van de connector noodzakelijk maakt.

Methode 1

In plaats van een N-Connector te gebruiken - wordt de coax kabel direct op het wiebertje aangesloten. Gebruik hier voor een holle bout (te verkrijgen bij lampen-reparatiezaken XX echte naam/plaatje). 10cm coax aan RP-SMA, RP-SMA in het stekkertje op de print.

Methode 2

Je kunt (met een knijptang) de connector van het antennetje aftrekken (vondst van Marten). Je soldeert de andere connector, die op de WET11 zit eraf en op de printplaat van de quad (gaatje boren). De biquad soldeer je aan de antenne-connector; in elkaar schroeven. Nu draait ie natuurlijk nog in het rond, daarom vastzetten met epoxy. Verven tegen oxyderen. Er staan nog wat foto's op :

http://www.wirelessleiden.nl/~huub/WET11/

Behuizing en Montageplaat

Maken van gat in onderdop voor de wartel.

http://webfolder.wirelessleiden.nl/warteltje.jpg

Maken van passende montage plaat einde haaks buigen en op de print lijmen. Eventueel metwartel vastzetten.

http://webfolder.wirelessleiden.nl/mp1.jpg

http://webfolder.wirelessleiden.nl/mp2.jpg http://webfolder.wirelessleiden.nl/mp3.jpg

Boren van 4x 3M voor antenne en 2x 3M voor print. Vastzetten met plastic afstandshoudertjes.

http://webfolder.wirelessleiden.nl/regenpijp.pdf

Sandwich Constructie

Bedrading buiten

De draad van de 220v adaptor moet 5 cm voor het einde doorgesneden worden. De draden zijn echter gepolarizeerd. Dus 'voor het doorsnijden' een van beide aders merken! Bijvoorbeeld door er een smal strookje plakband in de lengte overheen te plakken. PLAATJE Indien U een ethernetkabel gebruikt met aangekrompen stekers deze zo'n 5cm van de steker doorknippen. Beide einden strippen en uitzoeken welke paren waarheen gaan.

http://www.intel.com/support/express/hubs/200/24381a.gif

http://www.intel.com/support/express/hubs/200/24381b.gif

http://webfolder.wirelessleiden.nl/pinning.jpg

Ader 1, 2, 3 en 6 zijn voor de ethernetdata. Deze moeten weer doorverbonden worden. Deparen 4,5 en 7,8 worden gebruikt voor de electrische voeding en moeten verbonden worden aan de draadjes van het voedingsstekkertje.

Kleurcodering RJ45 plug:

- 1 wit/oranje TxData + - 2 oranje TxData - - 3 wit/groen RecvData + - 4 blauw - 5 wit/blauw - 6 groen RecvData - - 7 wit/bruin - 8 bruin

PLAATJE Dus nu komt er vanaf de printplaat een ethernetkabeltje met paar 1, 2, 3 en 6 en worden paren 4-5 en 7-8 samen doorverbonden naar het voedingsplugje.

Bedrading binnen

Het binneneinde van de kabel wordt in een kastje aan een kroonsteentje gemaakt (goed de kleuren noteren - dit alles moet weer los als het buiten gemonteerd gaat worden). Paar 1, 2, 3 en 6 worden doorverbonden naar een normale ethernetkabel naar de PC en de paren 4/5 en 7/8 worden wederom gecombineerd en aan de twee draden van de 220v adaptor aangesloten. 'Zorg ervoor dat de polariteit klopt', met andere woorden: de ader die U in de vorige stap gemerkt heeft moet uiteindelijk uitkomen bij dezelfde gemerkte ader in de buitendoos.

http://webfolder.wirelessleiden.nl/wet-utp-buiten.jpg

http://webfolder.wirelessleiden.nl/wet-utp-buiten.pdf

http://webfolder.wirelessleiden.nl/wet-utp-binnen.jpg

http://webfolder.wirelessleiden.nl/wet-utp-binnen.pdf

Test

Adaptor erin; met de PC de webpagina van de WET11 checken (http://192.168.1.225).

Assemblage

Eindstukken in de mof lijmen met PVC lijm (eventueel wat opruwen). De eindstukken mogen NIET helemaal tot het einde in de mof geschoven worden. Hou 12 mm vrij voor de muurbeugel. Hierdoor onstaat ter weerszijden van de mof een sleuf - waarin de muurbeugels passen. Daardoor kan de doos na montage rond de vertikale as gedraaid worden. Dit is noodzakelijk om de antenne goed te kunnen richten.

http://webfolder.wirelessleiden.nl/exploded.jpg

http://webfolder.wirelessleiden.nl/assembled.jpg

Vet/talk - rubber ring.

Installatie

Ik zou in iedergeval de firmware updaten naar 1.54. Deze bevalt mij erg goed.

Twee redenen:

Hier kan je zien hoe ik mijn wet11 configureer (dit is wel voor het netwerk op ijburg).

Hier de changelog van linksys: (misschien moet dit ergens anders staan)

{{{The Linksys Group, Inc. Product: WET11 Classification: Firmware Release History Release Date: 05/29/03 Last Firmware Version: 1.5.4

Version 1.5.4 - Add MAC Address cloning feature. XBox users should enable this feature for ad-hoc/infrastructure gaming. - Add Site Survey feature to Status page. - Improved DHCP with Linux.

Note: Once you upgrade to this new firmware, your Setup Wizard version 1.05 will no longer detect the WET11. You can download the latest Setup Wizard version 1.06 from Linksys' support website.

Version 1.4.3

- Improved the WEB Configuration - Fix reboot issue. No longer need to reboot unit after changing settings - Fix page refresh. Page will automatically refresh after applying settings - Fix issue: WET11 crashes when sent an Ethernet frame from its own MAC address

Version 1.3.1

- Allow upgrade upload function from IP addr page to admin page - Allow a "Generate" button at wireless page to generate WEP key from the Passphrase Version 1.3.0 - Initial Release }}}

Uitlijnen

Dan..

Deze pagina is (c) 2003 Stichting Wireless Leiden, All Rights Reserved en deze http://svn.wirelessleiden.nl/svn/node-config/LICENSElicentie is van toepassing.

Hints voor commerciele versies verbeteringen zie deze broodtrommel, weet niet of het constructief gezien een verbetering is, maar zo kan het ook (soekris met elcheapo zelfbouw quadje, werkt bij Lodewijk uitstekend!). doorvoer / steker antenne keuzes uitlijn grapjes http://webfolder.wirelessleiden.nl/wet-utp-binnen.pdf

RegenpijpClient (last edited 2009-09-28 06:29:42 by localhost)