De nodes van Wireless Leiden draaien zelf-ontwikkelde software gebaseerd op FreeBSD. Dit is een open source operating system net als bijvoorbeeld Linux. Aan FreeBSD worden onze eigen wijzigingen en configuraties toegevoegd die specifiek zijn voor Wireless Leiden. Dit maakt van FreeBSD een WiFi router en node. Deze wijzingen zijn beschikbaar onder een open source licentie (GPL).

Vervolgens wordt een kale PC in elkaar gezet. Deze bestaat over het algemeen uit:

Niet alle hardware werkt goed samen, hier staan gebruikelijke hardware configuraties en overwegingen om een nodemachine in elkaar te zetten. Scherm en toetsenbord worden niet gebruik - beheer is via de seriele poort (COM1) of via het netwerk. In de NodeFactory wordt dan vervolgens de kale node geheel automatisch schoon gewist, voorzien van verse software en vervolgens getest. Daarna wordt de node met behulp van informatie uit de centrale settings database Genesis geconfigureerd. Deze database bevat informatie over onder meer de locatie van een node, de namen van de buur nodes, de frequenties, antenne soorten en de IP addressen. Daarna wordt de node nog eenmaal getest; en wordt buiten op de machine genoteerd welke hardware en software gebruikt is. Hiermee is de node klaar - en kan dan naar een locatie gebracht worden.

Zie ook:


Handig om te kijken wat de maker van een netwerkkaartje is aan de hand van een mac adres: http://www.coffer.com/mac_find/


Voor uitgebreide en overzichtelijke informatie over 'Linux en Wireless': http://www.hpl.hp.com/personal/Jean_Tourrilhes/Linux/ . De laatste versie Wireless Tools voor Linux kan gedownload worden van http://www.hpl.hp.com/personal/Jean_Tourrilhes/Linux/Tools.html#latest

Voor een '√ćnleidend artikel': http://www.80211-planet.com/columns/article/0,4000,1781_945271,00.html

Een grafische interface voor WiFi clients onder Linux, zie kwifimanager voor KDE3 en korinoco voor KDE2


Memtest handig programma'tje om geheugenchips te testen hier is een floppy image.


Een 'modificatie van de prism2 module' voor linux..Deze driver is te vinden op : http://people.ssh.com/jkm/Prism2/

Een probleem dat de volgende melding maakte met de prism2 driver is opgelost.

hfa384x_setup_bap - timeout3 prism2_tx to BAP0 failed Resetting card CMD=0x0002 => res=0x7f, resp0-0x0001 shutdown failed

Antwoord van de auteur:"Quick guess.. Timeout values used in the driver may be to short forthat wireless LAN card. You could try increasing

HFA384X_BAP_BUSY_TIMEOUT

in prism2.c. It is currently set to 500, but I'm considering of using 5000 in the next release due to various casesin which this removed most timeout problems. Please let me know, if this removed the problems.

-- Jouni Malinen"

Dit komt neer op:

#define HFA384X_BAP_BUSY_TIMEOUT 500

wijzigen naar

#define HFA384X_BAP_BUSY_TIMEOUT 5000

in de prism2.c driver.

Make all make install en het probleem is opgelost, echter, bij snellere machines wil zelfs met deze timout values de driver zich nog wel eens resetten!!

Neem dan;

#define HFA384X_BAP_BUSY_TIMEOUT 10000

nota bene : Er is een nieuwe module uit: De module van 27-3-02 heeft een standaard timeout van 5000 extra: op 7-4-2 en 10-4-02 nieuwe modules uitgekomen!


Access Server (VPN-PPTP)

* access server om losse (windows) gebruikers toegang te geven tot een lokaal netwerk (bijvoorbeeld voor adsl-internet toegang via wirelessleiden)


http://www.wirelessleiden.nl/~huub/fokke_sukke.gif Client Client Contact test, Fokke en Sukke

Om de bedrijfszekerheid van client-client verbindingen te testen heeft Dirk Willem dit "ping" script geschreven.

Op elke locatie wordt een pc (linux of freebsd) aan het lokale netwerk gehangen (configuratie via dhcp). Op deze pc's draait behalve het monitoring script (als cron job) een webserver, bijv. apache. De pc's melden zich de eerste keer met een gekozen id bij de centrale webserver (wleiden.webweaving.org), die een lijstje met aangemelde id's bijhoudt . Vervolgens probeert de pc bij de andere id's een webpagina op te halen en rapporteert het resultaat aan de webserver. Gegevens worden opgeslagen in een log-bestand. Als de internetverbinding (tijdelijk) niet beschikbaar is, worden de gegevens (tijdelijk) lokaal opgeslagen. De eerste twee pc's (Fokke en Sukke) gaan we neerzetten bij de Lucas van Leyden scholen. De situatie bij de scholen is in zoverre afwijkend, dat hier de Internet-verbinding via een proxy loopt (proxy.kennisnet.nl) de scripts ping en poster zijn hiervoor aangepast, zie het ping_ng.sh script.


openbsd ipsec server http://formula1pool.host.sk/openBSD_AP_VPN.html


Software (last edited 2009-09-28 06:29:43 by localhost)