Door de stad

Door geheel Leiden verspreid staan nodes van Wireless Leiden. Een Node bestaat uit een antenne die de directe omgeving bedient (een 'omni' of 'waveguide' antenne) en één of meer 'interlink antennes' die de betreffende node met andere nodes van wireless Leiden verbindt. Iedere gebruiker maakt contact met de dichtstbijzijnde node of nodes; en de nodes geven het verkeer dan weer door aan de andere nodes van Wireless Leiden. Een node is dus een netwerkknooppunt.

Er zullen zo'n 35 nodes voor geheel Leiden nodig zijn. Eind 2002 zijn we begonnen, begin april 2003 waren er zo'n 15 geplaatst en eind oktober 2003 al 28 nodes in Leiden en enkele nodes in dorpen in de buurt.

Nodes staan over het algemeen op hoge en centrale plaatsen, zoals op kerken, scholen en kantoorgebouwen. De locatie van elke node is met zorg gekozen om een zo dekkend mogelijk netwerk te krijgen. Dit behelst onder meer: met simulaties radiodekkingen berekenen; toestemming verkrijgen tot het plaatsen van een node op gewenste locaties (veel contacten zien te leggen met gebouwenbeheerders) en een gecoördineerde, planmatige aanpak van het uitrollen van het netwerk. Een node wordt vernoemd naar degene die de hardware voor de node betaalt.

Hieronder staat de link naar een diagram van één van de nodes.

Deze node bestaat uit drie antennes op een dak: twee richtantennes van het zogenoemde type SD15 en een 'omni-antenne' die de buurt bedient. De richtantennes stralen elk een eigen richting uit.

Binnen staat een PC met drie 'Wifi-kaarten' (zoals bijvoorbeeld actiontecpci, WMP11, WL200 of een laptop-pcmcia-kaartje met behulp van een PCMCIA naar ISA adaptor). Deze zijn met behulp van een dikke coaxkabel verbonden met de antennes op het dak. De PC wordt geheel op afstand beheerd, en heeft dus geen toetsenbord of beeldscherm.

Overigens - alle hierboven gefotografeerde antennes zijn geleverd door Gandalf en zijn voor particulieren gewoon te koop (meestal direct uit voorraad) bij o.a. KoK op de Nieuwe Beestenmarkt.

Onderhoud gebeurt via het wireless netwerk of eventueel via een seriële terminal aangesloten op de 'COM1'-poort van de PC. De PC draait speciale 'node'-software die door de Stichting Wireless Leiden ontwikkeld is (Zie ook [NodeFactory] en [Software].

In het echt ziet het er niet veel iets anders uit:

Meer foto's van de node op het Gemeentearchief ([NodeIMI]) staan op: http://www.wirelessleiden.nl/~huub/imi_bouw/. Foto's van de bouw van de NodeRabobank staan hier.

Thuis

Bij de gebruikers thuis is niet veel meer nodig dan een antenne op het dak (de WiFi-golven zijn veel te zwak om binnenshuis door te dringen) die verbonden is met de PC beneden in huis. Soms volstaat een kleine antenne die tegen het raam geplakt is en wanneer je 'goed' ten opzichte van een node woont, heb je zelfs helemaal geen antenne nodig.

Er zijn twee methoden om het signaal van de antenne naar de PC te krijgen: a) als radiosignaal door een coaxkabel, of b) geconverteerd als ethernetsignaal.

Beide methoden hebben voor- en nadelen.

Bij de coax-methode sluit u gewoon een coaxkabel aan op de antenne en leidt u deze van het dak naar beneden.

Het probleem is echter dat coaxkabel voor WiFi dik, stug en kwetsbaar is. Het mag absoluut niet knakken of te sterk gebogen worden. Zie KabelDelen - sectie aircell of ecoflex voor voorbeelden. Of zie de BakSteen methode die we gebruiken om de kabel vooral niet te beschadigen (en te ontmoedigen dat mensen er op gaan staan). Bovendien: hoe langer de kabel, des te meer verlies en dus hoe groter de benodigde antenne wordt, of hoe storingsgevoeliger.

Vervolgens zet u beneden de coaxkabel met behulp van een verloopje of 'PigTail' aan de WiFi-kaart van uw PC. De WiFi-kaart kan van het PCI- of PCMCIA-type zijn.

Als de afstand klein is en u handig bent, dan is de coaxkabelmethode goed te doen.

Materialenlijst:

Zie ook HardwareVerkoop.

De tweede methode lijkt iets omslachtiger, maar is vaak makkelijker. Hier wordt het signaal met behulp van een 'Bridge', zoals de WET11, al op het dak omgezet van een radiosignaal in een ethernet/internet-signaal. Dit signaal wordt met behulp van een dunne telefoondraad of 'cat 3/5 UTP kabel' naar binnen gebracht. De lengte is niet van belang (mits minder dan pakweg 100 meter). Aan het eind van deze draad komt een Ethernetplugje dat in een normale ethernet-netwerk kaart gaat.

De complexiteit van deze methode zit in 2 dingen:

Tot slot zijn de antennes van de Bridge soms erg klein - en moet er soms toch een QuadAntenne aangezet worden. Deze moet over het algemeen direct aan de opengemaakte WET11 gesoldeerd worden.

Materialenlijst (zie ook HardwareVerkoop):

Zie ook HardwareVerkoop.

Dit is een plaatje van zo'n bridge volgens bovenstaand recept. Deze WET11 staat vlak bij een node, dus het meegeleverde antennetje was genoeg en de bridge zelf hoefde niet opengeschroefd. Het doosje komt van de Blokker en het gat voor de antenne past zo nauw dat er (waarschijnlijk ;) ) geen water doorheen kan. De bridge zelf hangt vrij bovenin de doos, dus er liggen 3 tegels in om de onderkant te verzwaren. Het gat voor de UTP kabel is onderin, dus mocht er nog water via de antenne naar binnen sijpelen dan kan het er daar weer uit.

Je kunt ook in plaats van een relatief domme bridge een complete soekris in een broodtrommel stoppen. In dit voorbeeld is de antenne een slordig afgemaakte QuadAntenne met een stuk karton plus aluminiumfolie erachter in plaats van een printplaat. Het keukenpapier dient om het metaal van de connectors op de antenne niet tegen de soekris zelf aan te laten komen. De scharnier die er hier opgeschoefd is, is een overblijfsel van het eerdere plan om de doos aan het raam te schroeven en is in deze opstelling overbodig. De stroom komt over de UTP kabel, dit model soekris kan daar standaard mee overweg. Deze doos is behalve WirelessLeiden client ook VPN (IPsec over WirelessLeiden) endpoint, ADSL gateway en firewall. Het draait op OpenBSD 3.3. Het ziet er niet uit, maar het werkt uitstekend :)

Voor wie niet wil knutselen is er zeer binnenkort een kant-en-klare consumentenoplossing te koop, nl. de Wandy van Gandalf.

Technische pagina's

RadioAntenne

Beveiliging

BliksemBeveiliging

NetwerkArchitectuur

FrequentiePlan

TechnischeLinks

WL200

InrichtingNodes

WirelessApplicaties

WirelessMesh

IpPlan

OSPF

Techniek (last edited 2009-09-28 06:29:41 by localhost)