Wat doen wij?

Dit project heeft als doelstelling om een wireless netwerk te realiseren in Leiden, met behulp van 802.11b wireless ethernet techniek. Deze techniek, ook wel WiFi genoemd is bedoeld om bv. in een kantoor of thuis laptops draadloos te laten communiceren met een netwerk. Het geheel gedraagt zich als een soort kruising tussen GSM en ethernet. De oplossing die de techniek biedt lijkt erg veel op UMTS: een breedbandig, draadloos (Inter)netwerk.

http://www.WirelessLeiden.nl/wireless.png

De kaartjes die hiervoor gebruikt worden zijn meestal PCMCIA kaartjes voor in een laptop. Op deze kaartjes zit een piepklein antennetje waarmee je in de praktijk enige tientallen meters kunt overbruggen. Door een fatsoenlijke RadioAntenne te gebruiken kan de afstand die overbrugd wordt aanzienlijk worden vergroot; enkele kilometers zijn haalbaar. De snelheid varieert tussen de 1 en 11Mbit/s. Dit soort snelheden maakt het mogelijk om te experimenteren met breedbandige toepassingen zoals beeld en geluid.

Dit soort verbindingen worden gebruikt als alternatief voor een vaste verbinding, door mensen die net buiten de dekking van ADSL vallen ( Nederlands voorbeeld ) of voor het delen van bandbreedte met de omgeving. In Seattle en Sydney is een grote groep mensen actief in een een Metropolitan Area Network (MAN). Ook zijn er ISPs die deze techniek in plaats van ADSL gebruiken om diensten te leveren aan hun klanten. Er zijn zelfs al voorbeelden van mobiel gebruik.

Onze doelstelling voor het jaar 2003 was het opbouwen van een dekkend basis-netwerk voor Leiden en omgeving bestaande uit een twintigtal nodes en enkele tientallen, meest professionele gebruikers. Tegelijk hebben we ervaring opgedaan met het aansluiten van particuliere thuisgebruikers in een proefproject in de Professoren- en Burgemeesterswijk. Inmiddels (2006) is het netwerk uitgegroeid tot bijna 100 knooppunten en is ook een groot deel van de regio bij het netwerk betrokken.

Zie verder de 'Filosofie'-pagina en de Techniek pagina.

Zie ook deze korte presentaties in het Nederlandshttp://webfolder.wirelessleiden.nl/wleiden-tud-2003-03/ en Engelshttp://webfolder.wirelessleiden.nl/wleiden-mio-minvw-2003-01/

Presentaties door derden over Wireless Leiden: Presentatie Prof. Katzy, Universiteit Leiden en Presentatie Prof. Crowston. Universiteit New York.

Uitleg (last edited 2009-09-28 06:29:40 by localhost)