Jabber op het WirelessLeiden netwerk

Jabber is een programma voor Instant Messaging (=IM), in de volksmond "chatten" genoemd. Er zijn vele varianten bekend, ICQ is er een, MSN is een ander en ook wel bekend is Yahoo Messenger. Het grootste nadeel van die programma's is dat ze er nogal wat reclame bij presenteren. Iets waar je niet op zat te wachten. Met Jabber kun je chatten zonder die reclame. Maar, en dat is het allerbelangrijkste, je kunt er nu ook mee aan de gang op het WirelessLeiden netwerk.

"Hoe werkt het dan?"

Bij ICQ heb je een nummer, bij MSN heb je een e-mailadres, bij Jabber is het nog net iets anders, je JID (Jabber IDentification, Jabber ID) bestaat uit: gebruikersnaam@server, want naast het feit dat je verschillende programma's (clients genoemd) kunt gebruiken, kun je ook uit verscheidene servers kiezen. Eeen voorbeeld van een gebruikersnaam is Wilwel, op de server jabber.wleiden.net, vandaar mijn JID: Wilwel@jabber.wleiden.net .

Wat moet ik doen om het te proberen

Er zijn verschillende programma's voor verschillende systemen in omloop. Je kunt een uitgebreide lijst van geschikte programma's vinden op http://www.jabber.org/ . Daar kun je ook diepgaander informatie vinden over Jabber.

We hebben er een aantal zelf geprobeerd:

Pandion

Pandion is een "open source"-programma dat beschikbaar is via http://www.pandion.be/ en geschikt is voor MS-Windows. Het is een klein pakketje, ongeveer 900 kB, dat via een proxy is binnen te halen. Het installeren verloopt ook moeiteloos. Let er wel op dat je geen proxy instellen moet; in feite hoef je niets aan de standaard-instellingen te veranderen.

Zodra het programmaatje is opgestart krijg je een "Login"-venstertje. Kies daar een geschikte naam op de WLJabber-server, bijvoorbeeld mijnnaam@jabber.wleiden.net . Als je je voor de eerste keer aanmeldt, dan kies je voor "Registreren" . Na korte tijd wordt je doorverbonden met het netwerk. Daarna kan je kiezen uit de ook aangemelde gebruikers met wie je wilt chatten.

Gaim

Gaim is net als Pandion een "open source" programma; te downloaden op gaim.sf.net en kan op windows, linux en *BSD geinstalleerd worden. Gaim kan verschillende chat protocollen aan, zoals icq, jabber, msn, yahoo, gadu-gadu enz. Gaim heeft ook veel support voor bijvoorbeeld extra/andere smiley themes.

Technische details

De server machine is jabber.wleiden.net heeft ip-nummer 172.21.16.104 en bevindt zich in het LCPL. De jabber-server gebruikt de standaard-poort 5222.

WLJabber (last edited 2009-09-28 06:29:43 by localhost)