Veiligheid van Wireless Internet

Het normale Internet, dat via kabels loopt, is niet veilig. Het draadloze internet net zo min. Iedereen kan je afluisteren, je berichten verminken, jouw nadoen; of net doen of hij of zij iemand anders is.

Een draadloos internet heeft daarnaast als nadeel dat je niet hoeft de 'graven' om bij een verbinding te komen. Je kunt met een antenne voor het huis van je slachtoffer gaan staan.

In tegenstelling tot het bedrade internet is vaak wel goed te bepalen waar iets gebeurt; omdat WiFi golven niet ver komen. Dus als er iets aan de hand is dan gaat het niet om een hacker aan de andere kant van de wereld, maar iemand die letterlijk om de hoek zit. En omdat WiFi, net als andere radio golven, te peilen is, is het lokaal opsporen relatief makkelijk en verstoken van de op het internet normale problemen ten aanzien van geldend recht.

Hoe bescherm ik me

Net als bij het normale internet gelt:

Specifiek

Voor bedrijfs netwerken

Vaak is het niet mogelijk binnen een bedrijfsnetwerk de zaken goed te beveiligen. Dit omdat mensen voor het uitvoeren van hun normale taken veelvuldig relatief vrije toegang moeten hebben tot systemen. En goede beveiligingen het werken lastig maken. Daarom zit bij bedrijfsnetwerken (intranet's) vaak de beveiliging aan de buitenkant; en is de binnen kant relatief open.

Dit betekend dat als men WiFi wil gebruiken binnen een bedrijfs netwerk men het niet aan de binnenkant moet doen; maar WiFi aan moet sluiten aan de buiten kant. Regelmatig komen we bij metingen netwerken tegen waar de gebruikers van uit gaan dat deze alleen binnenshuis werken. Buiten de muren is het vaak extreem makkelijk om een verbinding te maken!!

WEP

WEP niet veilig genoeg

VPN

Meer dan veilig genoeg

Simpel op te zetten

beter dan bekabeling in bedrijf

kan extreem goed met iButton.com

PPTP, IpSec, PPTP2

WirelessVeiligheid (last edited 2009-09-28 06:29:42 by localhost)